歡迎光臨, 訪客. 請先 登入註冊一個帳號.

請輸入帳號, 密碼以及預計登入時間

進階搜尋

64,558 文章 在 7,774 主題- 由 4,199 會員 - 最新註冊會員: catrina

七月 25, 2014, 02:48:46 pm
8Gems 緃橫講場水晶講場購買水晶經驗分享或問題水晶店好介紹 - 哩間平靚正!!! 最信得過!!!
頁: [1]
列印
作者 主題: 水晶店好介紹 - 哩間平靚正!!! 最信得過!!!  (閱讀 22805 次)
0 會員 以及 1 訪客 正在閱讀本篇主題.
冰之妖精
Global Moderator
鑽石會員

300+1

« 於: 七月 09, 2004, 05:09:06 pm »

以下哩條問題勁多人鍾意問, 但嚟得 8Gems 一段日子既都熟悉本網站從不建議抑或推薦去某一間水晶店購買水晶的.  會員張貼收藏"晶"品時如說出購買地點, 價錢, 時間只屬心得及經驗分享, 從不會指名道姓的叫大家去 XYZ 水晶店購買水晶的. :wink: :wink:

因此 8Gems 是中立的, 不像一些水晶店私營的水晶網站.  這亦是大家熱愛 8gems  和它獨特, 可貴的地方.

下述的是一些節錄, 以供參考.....

問題[/size][/b]

雖然廣東道d水晶店咁出名, 但如果真係想搵間平靚正, 有冇邊間好介紹? 相信好多晶友都想知哩! 不如一齊分享下!

回答[/size][/b]

引用自: Sears
無得介紹!!!  8-)

引用自: Saga
你睇睇版規先啦!
我諗無人會答你架。

引用自: bubble_cici
我地唔可以咁樣話你知,因為就算係老字號,有好多人幫襯的水晶店,都可能會唔覺意入到假野,所以買水晶完全係要靠自己feel的,旁人介紹邊間邊間俾係都可能會有假野的

引用自: gloomy1217
其實每個地方都有假野
我地呢度好多會員都成日係大陸買到靚晶晶
所以好難一概而論邊度賣假野,邊度賣真野

引用自: pl
無論香港, 大陸, 台灣, 美加, 大部份晶晶店都係真假貨混雜一齊賣.
除左 D 出左名的大舖 la. 可惜的是你會被殺得滿頸是血.
看看舊 post 你會明白為什麼如此了.

引用自: 玥靈兒
貴水晶唔代表佢一定係靚d 或能量勁架!!! 平水晶都可以有靚野and能量強的.. 係睇你識唔識揀同埋識唔識搵地方!
唔靚既水晶唔等於冇功效架!!!! 貴既水晶亦都唔等於一定係真野! 所以買水晶時都係要靠自己睇清楚and feel清楚.
« 最後編輯時間: 三月 11, 2007, 10:10:17 am 由 穎穎媽媽 » 已記錄

Right click and select "View Image" to view full size of the photo.
姬子
水晶新手
*

« 回覆文章 #1 於: 七月 09, 2004, 08:36:38 pm »

明白, 你quote埋我個名出黎都冇所謂, 新黎唔知哩度rules, 唔該哂你開個置頂tp
已記錄
冰之妖精
鑽石會員

300+1

« 回覆文章 #2 於: 七月 09, 2004, 08:41:16 pm »

引用自: "姬子"
明白, 你quote埋我個名出黎都冇所謂, 新黎唔知哩度rules, 唔該哂你開個置頂tp

No problem.  

You are not the first one or the only one who asked this question.  In fact, when I first started here I asked a similar question too.  This just get repeatedly asked but no one ever answer it and we all know why.  Hope you don't mind.   :wink:  :wink:
已記錄

Right click and select "View Image" to view full size of the photo.
bubble_cici
金髮晶會員

« 回覆文章 #3 於: 七月 10, 2004, 06:03:34 am »

我居然都榜上有名喎,不過我初黎報到時我都問過相關問題,o個陣時都俾人提點話呢樣唔得o個樣唔得,你千萬不要給我地嚇倒呀
已記錄

我的部落格裡的最新網誌 (updated on 25 October)
http://hk.myblog.yahoo.com/bubble_cici/article?mid=533
冰之妖精
鑽石會員

300+1

« 回覆文章 #4 於: 七月 10, 2004, 06:42:59 am »

哩樣嘢根本好多新人都會詢問, 好像 cici 話的 "我都問過啦"  :wink: :wink: 但回答既就唔多, 又或許冇乜人想再答.  有時d新人認為大家會有興趣的, 卻反應冷淡.  所以感覺怪怪的, 初時我還以為冇人理我添.  :roll:  :roll:

今次之所以用姬子個 post, 係因為姬子o岩o岩出個咁既 post, 我就因利成便用嚟講解一次, 希望姬子唔好悟會才好呢  :oops:  :oops:
已記錄

姬子
水晶新手
*

« 回覆文章 #5 於: 七月 10, 2004, 09:44:58 pm »

AHAHAHAHHAHA好少事je, 琴日都去左廣東道買左個白晶簇嚕``

also thanks pl x100000000000000`````
已記錄
雲上舞
黃水晶會員

« 回覆文章 #6 於: 七月 11, 2004, 06:57:53 am »

引用自: "冰之妖精"
哩樣嘢根本好多新人都會詢問, 好像 cici 話的 "我都問過啦"  :wink: :wink: 但回答既就唔多, 又或許冇乜人想再答, 所以有時d新人認為大家會有興趣的, 卻反應冷淡.  所以感覺怪怪的, 初時我還以為冇人理我添.  :roll:  :roll:

今次之所以用姬子個 post, 係因為姬子o岩o岩出個咁既 post, 我就因利成便用嚟講解一次, 希望姬子唔好悟會才好呢  :oops:  :oops:

呢個問題我都問過。原來如此。多謝冰之妖精的提示。 Smiley
已記錄

釦r~雲呀~暈啦@~~~
冰之妖精
鑽石會員

300+1

« 回覆文章 #7 於: 七月 12, 2004, 04:35:00 am »

引用自: "姬子"
琴日都去左廣東道買左個白晶簇嚕``

also thanks pl x100000000000000`````

姬子姬子..... 你遇到 pl 呀?  我都好想多謝佢對我一直既指導呢.  :oops:  :oops:
你買左個咩白晶簇呀?  Post 嚟大家欣賞吓吖  :wink:  :wink:
已記錄

kkchan
水晶新手
*

« 回覆文章 #8 於: 三月 10, 2006, 10:58:28 am »

引用自: "冰之妖精"
以下哩條問題勁多人鍾意問, 但嚟得 8gems 一段日子既都熟悉本網站從不建議抑或推薦去某一間水晶店購買水晶的.  會員張貼收藏"晶"品時如說出購買地點, 價錢, 時間只屬心得及經驗分享, 從不會指名道姓的叫大家去 XYZ 水晶店購買水晶的. :wink: :wink:

因此 8gems 是中立的, 不像一些水晶店私營的水晶網站.  這亦是大家熱愛 8gems  和它獨特, 可貴的地方.

下述的是一些節錄, 以供參考.....

問題[/size][/b]

雖然廣東道d水晶店咁出名, 但如果真係想搵間平靚正, 有冇邊間好介紹? 相信好多晶友都想知哩! 不如一齊分享下!

回答[/size][/b]

引用自: "Sears"
無得介紹!!!  8-)

引用自: "Saga"
你睇睇版規先啦!
我諗無人會答你架。

引用自: "bubble_cici"
我地唔可以咁樣話你知,因為就算係老字號,有好多人幫襯的水晶店,都可能會唔覺意入到假野,所以買水晶完全係要靠自己feel的,旁人介紹邊間邊間俾係都可能會有假野的

引用自: "gloomy1217"
其實每個地方都有假野
我地呢度好多會員都成日係大陸買到靚晶晶
所以好難一概而論邊度賣假野,邊度賣真野

引用自: "pl"
無論香港, 大陸, 台灣, 美加, 大部份晶晶店都係真假貨混雜一齊賣.
除左 D 出左名的大舖 la. 可惜的是你會被殺得滿頸是血.
看看舊 post 你會明白為什麼如此了.

引用自: "玥靈兒"
貴水晶唔代表佢一定係靚d 或能量勁架!!! 平水晶都可以有靚野and能量強的.. 係睇你識唔識揀同埋識唔識搵地方!
唔靚既水晶唔等於冇功效架!!!! 貴既水晶亦都唔等於一定係真野! 所以買水晶時都係要靠自己睇清楚and feel清楚.

可否告知我呢??  謝
已記錄
冰之妖精
鑽石會員

300+1

« 回覆文章 #9 於: 三月 10, 2006, 02:08:43 pm »

引用自: "kkchan"
可否告知我呢??  謝

仲告知你乜呀?? 謝謝返你轉頭~  :notworthy:  :notworthy:
已記錄

頁: [1]
列印
前往: